brankom logo

BRANKOM d.o.o je firma kojoj je cilj zadovoljiti zahtjeve kupaca kroz pouzdanu i prepoznatljivu kvalitetu, sa brzom isporukom i osiguranom podrškom.
Jezik: BiH | Eng

09. 12. 2009 Od danas ovlašteni serviser i distributer za LKT traktore u Bosni i Hercegovini. opširnije

21. 06. 2009 Prodaja novih LKT 81T i LKT 82C (mogućnost zamjene staro za novo) Otkup rabljenih šumskih traktora LKT 81 standard i turbo. opširnije

LKT logo

Šumski zglobni traktor - LKT 81 TURBO


< Prethodna 1 2 Sledeća >

LKT 81 T  -  Radna svojstva i elementi sigurnosti

Odlična prohodnost

           Zahvaljujući visoko pozicioniranim mostovima i prednjem mostu šetalici obezbeđuje pristup u teške planinske terene, gdje druga mehanizacija nemože raditi.

Stabinost stroja

           Obezbeđena je zahvalujući brižljivo zbirnom centru težine, zglobnim ramovima, mostu šetalici i optimalno raspoređenoj težini stroja. Montažom širih guma i lanaca obezbeđena je dodatna stabilnost stroja.

Velika vučna snaga

           Veoma dobra stabilnost stroja i optimalna težina obezbeđuju kroz snagu motora (100 ks),  mehaničkih prevoda od mjenjača, reduktora kroz kardane na mostove veliku vučnu snagu traktora i u teškim terenskim uslovima. Vučna snaga vitla je u optimali sa težinom i stabilnošču stroja.

Sigurnosna kabina

           Opremljena je bezbednosnim staklima, bočnim i zadnjim rešetkama. Ispunjava sve uslove sigurnosti odnosno EU normi ROPS, FOPS, OPS.

Daljinska komanda

           Dozvoljava vozaču na određenoj udaljenosti komandovati “start – stop” akceleraciju motora i vitlanje doboša vitla tako da za vrijeme privlačenja trupaca  bude mimo zone opasnosti.

LKT 81 Turbo – modernizacija

           Principjelne razlike između LKT 81 T i modernizovanim strojem u pogledu uticaja na životnu sredinu:

1. Ramovi stroja – izrađeni su od specijalnog materijala,  što se tiče čvrstoće  sva mjesta koja su bila osetljiva za pucanje su konstruktorski  i tehnološki otklonjena.

2. Motor – ekološki, ispunjava emisione norme Europske Zajednice EU/97/68/EC st. I. i st. II. Na osnovu narudžbe montira se MARTIN-DIESEL (ZETOR) 74 kW ili CUMMINS B4.5-99C 74 kW.

3. Kočnice – lamelske kočnice namještene unutar mostova u ulju uključujuči ručnu kočnicu u prednjem mostu. U ovim kočnicama nedolazi do eliminacije funkcije kočnica kako je to bilo u disk kočnicama van mostova. Radne kočnice upravljane su pneuhidraulički i ručna kočnica elektro hidraulički.

4. Reduktor – ukoliko je ručna kočnica unutar prednjeg mosta, otpada na reduktoru disk i pakna ručne kočnice koja je bila upravljana mehanički.

5. Vitlo – 2x8 tona sa lamelskim kočnicama s hidrostatičkim pogonom sa dodatnim elektrohidrauličkim razvodnikom za ubrzano vitlanje do 1 m/s max.

6. Gume – smanjujuće principjelnim načinom pritisak na tlo i povećavajuću poprečnu stabilnost stroja u planinskim terenima u standardu ima traktor razmjer 18,4-30. Po narudžbi se isporučuju strojevi sa gumama NOKIAN ili TRELLEBORG širine od 540 do 600 mm. Uz istu težinu možemo govoriti o principjelnim izmenama pritisaka na tlo.

7. Hidraulički sistem – sastavljen je od hidrauličkih komponenata SAUER - DANFOSS, HYDAC.

< Prethodna 1 2 Sledeća >